Green Parking

Sneller voor jou, groener voor iedereen

Rol

UX Design, UI Design, Product video, product design, Development (C++)

Jaar

December 2018 – februari 2019

Opdrachtgever

Opleiding: CMD
Organisatie: Gemeente van Amsterdam

Het vinden van een fietsplek aan de Knowledge Mile (Wibautstraat, Amsterdam) kan erg moeilijk zijn, de meeste fietsrekken lijken vol en daarom worden er fietsen in de boomspiegel geplaatst. Het parkeren in de boomspiegel is slecht voor de gezondheid van de boom, ook kunnen er op deze manier geen andere planten worden geplaatst in de boomspiegel. Green Parking is daar een oplossing voor, het zorgt ervoor dat je snel en efficiënt een plekje kan vinden. Green Parking presenteert een fietsenrek met daaraan een klimplant, een pijl en een kruis. Met behulp van pijlen en kruisen aan de fietsenrekken wordt er laten zien waar er plek is om je fiets te parkeren. Een rood kruis betekend bezet en bij een groene pijl is er nog plek voor een fiets. Bij het plaatsen van de fiets krijgt de klimplant water vanuit het fietsenrek. Met Green Parking vind je sneller een plek en draag je bij aan de vergroening van de Knowledge Mile.

Design Challenge

De Gemeente Amsterdam wil de Knowledge Mile groener maken. Wij ontwerpen een product dat ervoor zorgt dat er in de Wibautstraat minder fietsen in boomspiegels geparkeerd worden. Dan kunnen er planten geplaatst worden in de boomspiegels, zonder dat het groen beschadigd raakt door de geparkeerde fietsen. Dit willen wij doen op een manier waarbij de gebruiker begeleid wordt in het parkeren van zijn fiets. 

Wat vinden de studenten belangrijk

De fiets makkelijk terugvinden
De fiets makkelijk terug pakken

De fiets veilig kunnen parkeren
De fiets vast maken met een kettingslot

Zo dicht mogelijk bij de ingang
Zo snel mogelijk de fiets kunnen parkeren

Context map van de huidige situatie

Overzicht van de Amstelcampus (Knowledge Mile) met beschikbare parkeergarages, schoolgebouwen en in het rood weergeven de druktepunten van gestalde fietsen.

Internet of Things (IoT) Conceptual Model

Gebruiker weren uit de boomspiegel

Het product: Green Parking

Storyboards

Storyboard fietser

Storyboard gemeente

IoT oplossing

De boomspiegel heeft een gewichtsensor. Deze gewichtsensor meet of er een fiets in de boomspiegel staat of niet. Wanneer iemand zijn fiets in de boomspiegel plaatst wordt er een geluid afgespeeld. Dit maakt aan de gebruiker duidelijk dat hij/zij hier niet mag parkeren. Op deze manier voorkomen we dat er een fiets in de boomspiegel wordt geparkeerd.

De pijl die aan het fietsenrek hangt geeft aan dat de fietsers hun fiets bij het rek kunnen parkeren. Met de gewichtsensor wordt gemeten hoeveel fietsen er tegen een fietsenrek aan staan. Als er meer dan vier fietsen tegen een fietsenrek staan is het fietsenrek bezet. De pijl wordt dan een kruis. Wanneer de pijl of het kruis slecht te zijn zijn, bijvoorbeeld als het donker is, dan lichten ze op. 

Aan het fietsenrek zit een klimplant. Een gewichtsensor meet wanneer een fiets bij het fietsenrek staat, als er een fiets geparkeerd wordt krijgt de plant water. Op deze manier kan de gebruiker dus planten water geven door zijn fiets goed te parkeren. Zo wordt de gebruiker bewuster van het milieu en de planten op de Knowledge Mile en helpt hij/zijn met de begroeiing van de Knowledge Mile.

Het water is regenwater wat wordt opgevangen door een doorzichtige goot die langs de weg ligt. Dit wordt dan weer gebruikt voor het wateren van de planten. Als er niet genoeg regenwater is (in bijvoorbeeld drogere maanden) kan er grondwater gebruikt worden om de planten water te geven. Er wordt bijgehouden door een watermeter hoeveel water de planten krijgen. Als het maximum is bereikt krijgen de planten even geen water meer, zodat ze niet verdrinken. 

Schermen voor de gemeente

De website is opgebouwd uit meerdere onderdelen. De gebruiker komt binnen bij het actuele scherm en kan verder navigeren bijvoorbeeld naar schermen van de boomspiegels, de fietsenrekken en ondergrondse stalling, daar worden meer specifieke gegevens weergeven. Ook kunnen de gebruikers van de gemeente een kaart bekijken waarop de huidige status van de bomen vermeld staat, hoe gezond de boom op dat moment is. 

Product video

Play Video